1 av 2
Brunnsvik, Dalarna 1917. Författaren Dan Andersson vid avslutningen av Brunnsviks vinterkurs 1917. Pojken bredvid Andersson är okänd.Foto: Karl Lärka/ Pressens bild/ Scanpix
2 av 2
Par i kultursekreterare i Ludvika. Susanne Eriksson och Birgitta Karlestedt laddar för årets Dan Andersson-vecka Foto: Stefan Ubbesen/ Sveriges Radio
Dan Andersson veckan

Firande i dagarna nio

1:25 min

För 24-e året sen starten 1988 så är det nu dags igen för "Dan Andersson-veckan" i Ludvika kommun. Ett kulturarrangemang som numer blivit något av en nationell angelägenhet. Och ett arrangemang som hela tiden växt, så att numer är veckan ... Nio dagar lång!

– Just så är det, säger kultursekreterare Susanne Eriksson som fortsätter.
– Det blir ju såhär när det finns så många som vill vara med och bidra med programpunkter och aktiviteter! Då räcker inte en vecka till. Vi har ju till exempel så många aktiva kulturföreningar runt om i kommunen som bidrar med fantastiska insatser!

Birgitta Karlestedt, också hon kultursekreterare i kommunen och huvudansvarig för årets Dan Andersson-vecka berättar om hur stor årets evenemang är.

– Ja, invigningen är idag vid Ludvika Gammelgård och totalt bjuder veckan på ett femtiotal olika programpunkter på ett trettiotal olika platser runt omkrong i kommunen. Och det roliga är ju att det för varje år tillkommer nya platser i programmet, säger Birgitta.

– Som i år då Bringsjöberg finns med som en av våra spelplatser.

Under arrangemanget så delas det ut sammanlagt fyra olika priser, som Birgitta Karlstedt får berätta vilka dom är

– Ja det är ju det stora Dan Andersson-priset. Sen Paljakapriset till Dan Anderssonsminne, Gunde Johansson-priset och så Parlingpriset.

Och årets invigningstalare är en författare som fick just Dan Andersson-priset för några år sen, berättar Susanne Eriksson, kultursekreterare i Ludvika kommun.

– Ja det är Marcus Birro som ju invigt veckan tidigare men som är så populär att han får förtroendet att invigningstala igen!

Stefan Ubbesen
stefan.ubbesen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista