"Moldavienvecka Alice Thorsell, Birgit Stenberg och Elisabeth Solin" Foto: Sandra Björk/ Sveriges Radio
Sollerön

Stödprojekt för moldaviska ungdomar

1:06 min

Den här veckan fylls Sollerön, utanför Mora, med moldaviska ungdomar. Det är den ideella föreningen Moldaviensvänner som har bjudit in ungdomarna från Vatici till en "moldavienvecka". I veckans program kommer de att spela, dansa och sjunga.

Det är ett 20-tal ungdomar mellan 15-20 år som kommer och de ska bland annat att dansa utanför lanthandeln, visa moldaviska folkdräkter i textilkammaren och uppträda i kyrkan på Sollerön.

– Det är många här på Sollerön som tycker att det borde hända någonting och då tänkte jag varför inte, säger Birgit Stenberg om varför hon beslutade sig för att genomföra en Moldavienvecka på Sollerön.

– Jag har stödprojekt för olika familjer i Vatici, i Moldavien. De har det väldigt knepigt ekonomiskt och jag har sett hur de strävar och försöker göra något bra för deras barn och ungdomar. Och då kändes det som att skulle jag inte kunna ge dem litet uppmuntran, för det här är ju en stor sak för dem, fortsätter Birgit Stenberg.

Hon har även engagerat Solleröfamiljer genom att få dem att erbjuda husrum åt ungdomarna.

– Det ska bli kul och intressant. Jag har funderat på vad man ska ställa fram till frukost. Ska det vara fruktyoghurt eller fil eller vad tycker de om, säger Alice Thorsell om det kulturella utbytet. I hennes hem ska två ungdomar bo under veckan.

Sandra Björk
sandra.bjork@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista