De som håller i provtagningen är sommarjobbarna Ylva Eliasson och Theres Skröder. Foto: Matilda Eriksson/Sveriges Radio
Borlänge

Kollar vattenkvalitén i borlängesjöar

1:24 min

Under sommaren håller miljökontoret i Borlänge på och undersöker sjöarna i kommunen. Totalt ska 40 sjöar kontrolleras för att se hur bra eller dåligt de mår. Till exempel undersöks om sjöarna är drabbade av övergödning eller försurning.

De som håller i provtagningen är sommarjobbarna Ylva Eliasson och Theres Skröder. Till vardags pluggar de miljö-och hälsoskydd i Umeå, men nu under sommaren har de fått sommarjobb i Borlänge för att undersöka kommunens sjöar. Just idag när vi beger oss ut på en liten sjö 10 minuter utanför stan skiner solen, men annars har de haft en del otur med vädret.

Syrehalt och alger
– En gång började det åska när vi var på en rätt stor sjö, då var det bara att ro iland på närmaste ö och sitta där och vänta, berättar de.

Genom vattenproverna får miljökontoret reda på hur bra eller dåligt en sjö mår. Om sjön till exempel har låg syrehalt och mycket alger så är inte det så bra, utan ett tecken på att sjön har drabbats av övergödning.

– Vi har sett flera sjöar som är helt gröna av alger och där det inte finns något syre på botten. Ofta ligger de i anslutning till odlingslandskap och har påverkats av gödslet där.

Långt ifrån målet
Två av Sveriges nationella miljömål är att låta sjöar vara levande och att stoppa övergödningen. Men här i Dalarna är vi långt ifrån att lyckas med de målen fram till år 2020. Men Ylva Eliasson berättar att det går att göra insatser om dom hittar en sjö som inte mår så bra...

– Det går till exempel att pumpa in syre i en sjö som är väldigt syrefattig.

Vattnet från sjöarna hälls i små provrör och skickas in till labbet för analys.– Vi har börjat få in lite svar, men inte hunnit titta på dom än, men det ska bli spännande, säger Ylva Eliasson och Theres Skröder.

Matilda Eriksson Rehnberg
Matilda.eriksson-rehnberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista