Bussresenärerna Noomi Nordlund och Linn Nordlund. Foto Johanna Nyman
dalarna

Dyrare att åka buss i Dalarna

1:29 min

Dalarna är det fjärde dyraste länet i landet att åka buss i. Priserna har stigit rejält de senaste åren. 800 kronor kostade ett månadskort år 2003, nu kostar samma kort 1290 kronor. Det är en prisökning med 61 procent.

– Framförallt skulle jag säga att vi tappat ett statsbidrag på 65 miljoner kronor och det sätter sina spår, säger Inga- Britt Kronnäs, ordförande i Dalatrafik.

Ja trots att politiker och myndigheter förespråkar kollektivtrafik framför biltrafik så har det blivit allt dyrare att åka buss. De senaste nio åren har priset för att åka buss i Dalarna ökat med 61 procent.

Det har till och med blivit dyrare att åka kollektivt i Dalarna än vad det är att göra det i Stockholm.

– Det satsar för mycket på annat än kollektivtrafik och den borde vara gratis, säger bussresenären Linn Nordlund.

– Jag tycker det investeras för mycket pengar på att se till att vi inte plankar när det egentligen borde spenderas pengar på att försöka göra kollektivtrafiken billigare, kanske gratis till och med, säger bussresenären Noomi Nordlund.

Inga-Britt Kronnäs tror att lösningen på det höga biljettpriset delvis kan lösas genom att öka utbudet av avgångar. Just nu arbetar Dalatrafik med att sammanföra den särskilda kollektivtrafiken med den allmäna kollektivtrafioken. Följden av det skulle bli ett större utbud av avgångar, fler resenärer och ett längre biljettpris, menar Inga-Britt.

– Klarar vi av att öppna upp de transporterna som finns så får vi ju ett större utbud som jag tror kan inleda till fler resande och det med möjligheter att justera biljettpris, säger hon.

Johanna Nyman
johanna.nyman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista