1 av 3
Leenah Malmi Pauser började arbeta som kyrkoherde i mitten av juli och känner sig redan hemma i Gagnefs församling. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
2 av 3
Ingen kvinna på väggen, men Leenah Malmi Pauser är trots det Gagnefs kyrkliga församlings tredje kvinnliga kyrkoherde. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
3 av 3
Gagnef kyrkby har fått sin tredje kvinna som kyrkoherde. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
Gagnef

Få kvinnliga kyrkoherdar

2:49 min

Allt fler kvinnor är präster inom svenska kyrkan. Men betydligt färre kvinnor anställs som kyrkoherdar.

Men kanske håller något på att hända. I norra delen av dalarna har fyra kvinnor anställts på kort tid. Leenah Malmi Pauser ny kyrkoherde i Gagnefs kyrkliga församling ser en förändring.

– Man kanske inte längre i en relativt traditionsbunden del av dalarna, enbart tittar enkönat på vem som ska vara kyrkoherde. Man kan också tänka sig kvinnor som kyrkoherdar och man kanske också tittar på innehåll vid tjänstetillsättningar, vad man har med sig i bagaget, säger Leenah Malmi Pauser.

Hösten 2011 var 26 procent av Svenska kyrkans kyrkoherdar kvinnor. Men betydligt fler kvinnor var präster, 42 procent och det är en ökning med fem procent sedan hösten 2007, enligt siffror från Svenska kyrkan.

Leenah Malmi Pauser är en av länets nya kvinnliga kyrkoherdar. I den norra delen av dalarna i fyra församlingar, Lima/Transtrand, Mora, Idre/Särna och Gagnef, där kvinnliga kyrkoherdar tidigare mer eller mindre saknats, så har nu kvinnor ersatt tidigare manliga kyrkoherdarna.

Som högst ansvarig i en församling tycker Leenah Malmi Pauser att hon har ett ansvar att stötta andra göra karriär:

– Kyrkoherdar ute i församlingar ska lyfta fram kompetenta kvinnor, även kompetenta män och eftersom karriärvägarna är så få inom kyrkan, så är min förhoppning att lyfta fram kvinnorna.

– Pusha på, stärka självförtroendet och skicka på kurs och utbildningar så att dem blir nya ledare inom svenska kyrkan, där ligger mina tankar, säger Leenah Malmi Pauser.

Leenah Malmi Pauser har sina rötter i Finland och har även bott och arbetet i Umeå där hon utbildade sig till präst. Leenah Malmi Pauser har varit präst i nio år, bland annat i Stockholm och Mora. I Mora hann vara präst i ett halvår innan hon fick tjänsten som kyrkoherde i Gagnefs kyrkliga församling, med tre kyrkor och trettiotalet anställda.

Inga Korsbäck

inga.korsback@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista