1 av 2
Projektledaren Theresia Holmstedt-Jensen visar Region Dalarnas sida på Crowdculture. Foto: Sara From / Sveriges Radio
2 av 2
Theresia Holmstedt-Jensen. Foto: Sara From / Sveriges Radio
Region dalarna

Vem som helst kan bli minimecenat

1:33 min

Nu ska en ny möjlighet att finansiera kultur i Dalarna öppnas. På webbplattformen Crowdculture kan vem som helst skänka pengar till olika kulturprojekt.

Theresia Holmstedt Jensen är projektledare på Region Dalarna och tycker idén är intressant och modern.

– Sen handlar det ofta om att kulturskapare inte behöver så mycket pengar och då är inte bankerna så intresserade av att låna ut om det handlar om 10 00 kronor eller så, säger Theresia Holmstedt-Jensen.

Men enligt Theresia Holmstedt-Jensen kan det vara just 10 000 kronor som avgör om ett projekt blir av.

– Alla kan skänka pengar. Alla som är intresserade av kulturprojekt. Om man har 150 kronor över så kan man skänka dom.

Kan skänka en 50-lapp

Fenomenet heter crowdfounding och går ut på att du inte behöver vara stormrik för att stödja verksamheter du brinner för.

Finansieringsform har vuxit fram på nätet och gör det möjligt för alla att bli minimecenater hemma framför datorn. Och summan kan vara allt från en tia till tusen kronor. Allt fler konstnärer, musiker och filmmakare använder sig av crowdfunding för att få igenom sina projekt.

Lyfta kulturlivet

Theresia Holmstedt-Jensen är initiativtagare och sett till att flera företag och myndigheter i Dalarna anslutit sig till webbplattformen Crowdculture. Och hon hoppas att det här ska lyfta kulturlivet.

– Jag vill gärna att det ska blir mer kulturföretagande. Att folk kan leva på kultur och att de kan hitta vägar att få in pengar på och nya affärsidéer. Nya projekt är nya affärsidéer.

Lyckas projektet nå upp till målsumman skjuts också ett offentligt stöd till. På så sätt blir verksamheten på privat och offentligt finansierad.

Sara From
sara.from@sverigesradio.se

Dessa medverkar:

Region Dalarnas fond är ett nytt tillskott av kulturpengar och förstärker den befintliga kulturbudgeten. Region Dalarna, Landstinget i Dalarna, Länsstyrelsen Dalarna, ALMI, Tillväxtverket, EU:s regionala utvecklingsfond och Film i Dalarna vill nu testa verktyget och samfinansierar fonden och pilotprojektet.

Källa: Crowdculture

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista