Familjen Radic Mihajlovic i Falun. Foto Kerstin Edquist
falun

Utvisad mamma får stanna - men inte barnen

"20 poliser utanför dörren"
1:35 min

För ett år sen stormade ett tjugotal poliser in hemma i Falun hos Svetlana Radic och hennes man. Svetlana och fyra av hennes barn skulle utvisas till Kosovo.

Trots att Svetlanas yngsta son bara var en och en halv månad gammal och trots att hennes näst yngsta son var apatisk sen en tid tillbaka utvisades familjen. Nu har de kommit tillbaka till Dalarna, med mängder av hemska minnen i bagaget.

– Klockan sju på morgonen knackar någon på dörren. Vi trodde att det var någon granne.  Hon öppnade dörren och jag låg kvar i sängen. Vad ser hon när hon öppnar dörren? 20 poliser bredvid väggen. Det var en civilpolis som knackade på dörren, säger Aleksandar Radic.

När Aleksandar Radic berättar om den där dagen för ett år sen blandas ilska med tårar i hans ögon. Själv har han sen länge uppehållstillstånd i Sverige, men hans fru, hans tre styvbarn och hans egna lilla son togs ifrån honom. Petar var bara en och en halv månad gammal den dagen då polisen stormade in.

Och Svetlana blev rädd och chockad.

– Det var då hon inte kunde amma Petar längre, det var stressen, säger Aleksandar.

Dottern Mirjana hade just slutat nian och såg fram emot hösten i Falun.

– Det var bara att börja gymnasiet. Jag skulle börja på Kristinegymnasiet, barn och fritidsprogrammet, men vi åkte tillbaka, säger hon.

Efter ett drygt år i Serbien har Svetlana och de två yngsta barnen fått uppehållstillstånd i Sverige och Aleksandar har fått tillbaka sin son.

Men eftersom det drog ut på tiden att få alla papper från svenska ambassaden hann Mirjana med några veckors marginal fylla 18 år. Och det betyder att hon och hennes storebror inte får uppehållstillstånd med resten av familjen.

– Det är jättesvårt, det finns ingen där nere som vi kan bo hos och vi känner ingen i Kosovo så det är jättesvårt när man tänker på det, säger Mirjana.

Kerstin Edquist
kerstin.edquist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".