Bilden kommer från en brittisk vikingafestival och det är inte båten som sjösätts i Dalälven. Foto: Danny Lawson /Scanpix
Dalälven

Vikingabåt sjösätts i helgen

"Det är en ytterst märklig känsla"
0:58 min

På söndag sjösätts och döps en alldeles nybyggd vikingabåt i Dalälven. Den har byggts i Bodarna i Gustafs och i Torsång. I sju år har de arbetat med båten som är tillverkad med gammal teknik.

– Vi har bestämt att den ska heta Eisir som betyder att fara snabbt och fort, säger Emil Nilzon.

På vilket språk då?

– Det är gammal fornnordiska. Ofta döper man dem efter mytiska väsen eller starka djur.

Med moderna hjälpmedel, men med äldre dalatekniker, har de byggt en vikingatida båt. Båten är av samma typ som de flodgående vikingabåtar som under 900-talet bland annat utforskade de ryska floderna i österled. Med projektet vill de uppmärksamma den rika historia som funnits under Dalarnas järnålder. Och nu är alltså båten klar.

– Det är helt otroligt. Från det tillfälle då vi fällde första tallen tills att nu stå och titta på båten när den är färdigbyggd, det är en ytterst märklig känsla.

Vad händer med båten sen när ni sjösatt den?

– Vi ska ta upp en ojämn kamp mot Borlänge roddklubb och genomföra en liten tävling. Men det  är mest på skoj för de har en dubbelt så lång båt och tio gånger bättre samspelt besättning än vad vi har. Så det kommer bli en ojämn men seriös kamp, säger Emil Nilzon.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".