Anders Munters JO-anmälan fick fart på Skatteverket och det Belgiska paret fick sitt personnummer. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio
Dala Järna

JO-anmälan fick fart på Skatteverket

"Påstod att det inte varit verksamhet här"
1:52 min

Ett Belgiskt par som köpt en lantbruksfastighet i Dala Järna fick vänta 40 dagar innan de fick de fyra sista siffrorna i personnumret. Det var först efter en JO-anmälan som Skatteverket agerade och paret fick sitt personnummer.

Det var Anders Munters som tröttnade på Skatteverket och skrev anmälan till Justitieombudsmannen, JO.

– Jag sa till Gunilla att nu skickar jag in en JO-anmälan så får vi se vad som händer och jag gjorde det på måndag kväll (30 juli) och på tisdag morgon skickade jag även en kopia till regionchefen på kontoret och då gick det snabbt, säger Anders Munters och fortsätter:

– Jag skickade den tio i nio och klockan halv ett hade dem fått sina personnummer säger Anders Munters.

Anders Munters och hustrun Gunilla hade sålt sin lantbruksfastighet, som de haft verksamhet på i 40 år till ett Belgiskt par, som redan den 20 juni skrev på köpekontraktet.

Samma dag som kontraktet undertecknades besökte paret Skattekontoret i Ludvika och beskedet där var att det skulle var ordnat efter några få dagar, men det dröjde alltså 40 dagar innan paret fick de sista fyra siffrorna och problemen var över.

– De har inte kunnat öppna ett telefonkonto, inte ett bankkonto och när dem har handlat i affären så har det gått via Belgien och då har de drabbats av kostnader den vägen och så har euron fallit ganska mycket så dem har tappat kapital även den vägen, säger Anders Munters.

Det belgiska par som nu äger lantbruksfastigheten med alla mjölkkor och tänker driva verksamheten vidare, har av Skatteverket fått en ursäkt och från myndighetens sida skyller man bland annat på bristande kommunikation.

Men Anders Munters har ändå svårt att förstå varför det tog sådan tid.

- Skattemyndigheten påstår att det inte fanns någon verksamhet på den här adressen och det är ju lite fundersamt eftersom vi har levererat härifrån i 40 år. Ja, levererat mjölk och skatt, säger Anders Munters.

Inga Korsbäck
inga.korsback@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".