1 av 3
2 av 3
Margareta Karonen hejade på sin son tillsammans med ett 100-tal bybor i Djura. Foto: Matilda Eriksson-Rehnberg / Sveriges Radio
3 av 3
En butik i Djura visar sitt stöd för Lassi Karonen. Foto: Matilda Eriksson-Rehnberg / Sveriges Radio
OS Rodd

Karonen missade medalj

Mamma Karonen: ”Inte hela världen”
1:28 min

Lassi Karonen från Leksand kom fyra i roddfinalen vid OS i London. Mahe Drysdale från Nya Zeeland tog guld och tjecken Ondrej Synek silver. Trea kom britten Alan Campbell.

Lassi Karonen var 76 hundradelar från bronset. Leksandsroddaren var bra med i starten och ledde loppet efter 500 m. Sedan tog tjecken Synek och Drysdale från Nya Zeeland över i täten.

Hård medaljkamp

Under slutdelen av loppet blev det en hård fight med Karonen och Campbell om tredjeplatsen, där britten fick ett övertag med 200 m kvar och höll undan in i mål.

Det var Lassi Karonens andra raka OS-final. För fyra år sedan blev han sexa efter sjukdom. Den här gången var han i bra form, men lyckades inte nå ända fram till medalj.

– Jag gjorde mitt livs lopp och hade inte kunnat göra det bättre, berättade Lassi själv efter loppet.

SOK stödjer Lassi

Han har inte bestämt sig för en satsning på OS i Rio de Janeiro om fyra år.

– Vi får fundera på det.

Svenska Olympiska kommitténs ordförande Stefan Lindeberg lovar fullt stöd åt Karonen om han satsar på nästa OS.

Fullt i bystugan

I bystugan i Djura följde 100-talet bybor Lassi Karonens medaljkamp. Mamma Margareta Karonen trodde i förväg inte på guld, men möjligen en bronsmedalj. Hon tog medaljmissen med jämnmod:

– Det är inte hela världen att missa medalj. Han har så många andra, säger hon.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".