Foto: Yvonne Åsell/Scanpix
Vän slutförde boken

Ny bok om Tomas Quick-fallet

"Han hade gått igenom precis allt"
1:44 min

Idag släpps boken "Fallet Tomas Quick - att skapa en seriemördare", som handlar om hur Tomas Quick, nu Sture Bergwall, är oskyldigt dömd för åtta mord. Men författaren av boken, journalisten Hannes Råstam, dog i cancer innan boken hann bli klar.

Istället blev det hans vän, Mattias Göransson, som fick skriva klart boken.

– Om en döende människa ber dig om någonting är det självklart att du ser till att utföra deras önskningar. Så på slutet när han inte orkade skriva längre och redigera då gick vi in i en situation där han istället gav mig instruktioner. Jag fick en lång, lång lista med saker som skulle göras. Och det är så väldigt, nästan filmiskt märkligt att jag fick den sista instruktionen en tisdagskväll i januari och nästa dag så gick han bort, säger Mattias Göransson som är chefredaktör på magasinet Filter.

Hannes Råstam har redan gjort en dokumentär som visats i tv om fallet Tomas Quick, men han ville alltså också skriva en bok.

– Det behövs en bok som berättar hela den här gräsliga historien så folk äntligen förstår, säger Mattias Göransson.

Tvekan tills han frias

Boken tar alltså upp igen hur Tomas Quick, som idag heter Sture Bergwall, erkänner över 20 mord och döms för åtta av dem. Men han tar tillbaka erkännandena och Hannes Råstam börjar då granska bevisen.

– Han hade gått igenom alla, precis allt som talade för efter att han var skyldig. Han har inte letat efter saker som sa att hon var oskyldig. Det han gjorde var att granska exakt alla argument för att Tomas Quick skulle ha gjort det och exakt alla de han har avfärdat. Men ha sa att folk kommer tveka tills domstolarna friat honom för åttonde mordet, säger Mattias Göransson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".