1 av 2
Höghus och arenor i trä förproduceras i fabriker och monteras sedan upp på plats. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
2 av 2
Veronica Rosenquist är processledare i Dalarna för Trästad 2012. Foto: Sandra Björk / Sveriges Radio
länsstyrelsen Dalarna

De vill ha höghus byggda i trä

"Vi har en liten nöt att knäcka"
1:23 min

Länsstyrelsen Dalarna vill få företag att bygga höghus i trä, som förbyggs i fabrik. Men till det behövs både en fabrik och byggaktörer i Dalarna som är villiga att bygga i "klossvariant". Därför har länsstyrelsens projekt Trästad 2012 och landshövdingen nu bjudit in byggaktörer i Dalarna till möte i september.

– Bakgrunden till det här samtalet är en ökad förståelse för att vi måste använda mer trä som material. Vi har en jättefin träindustri i Dalarna och jätteduktiga byggföretag. Men att komma det här prefabricerade, att gå från en traditionell byggarbetsplats till en mer montagebyggande arbetsplats, där har vi en liten nöt vi måste knäcka, säger Veronica Rosenquist är processledare i Dalarna för Trästad 2012.

På mötet hoppas de att Dalarnas byggaktörer ska få kontakt med varandra och att de får upp ögonen för att bygga höghus och arenor i trä som förproduceras i fabriker och som sedan monteras upp på plats. I förlängningen hoppas Veronica Rosenquist att det kommer att finnas en fabrik som förproducerar i Dalarna. Och enligt henne skulle det spara på miljön, bli billigare och generera arbetstillfällen.

– Och det är frågan vem som ska dra det här lasset. Är det byggarna? Är det träindustrin? Eller är det kanske till och med våra gymnasieungdomar som kommer från byggprogrammen och säger att: Nej vi vill inte stå i en arbetsmiljö där det regnar, snöar eller blåser utan vi vill ha en skyddad arbetsplats, säger Veronica Rosenquist.

Kommer ni ha något efterföljande samtal med det som kommer nu i september?

– Något mer möte under hösten kommer nog att ske. Tror att det här är så pass viktigt, anser vi från Trädstad 2012, att vi får till fler sådana här företag. Inte bara för att kunna lokalproducera för vårt eget behov utan även för att få till en export, Veronica Rosenquist.

Sandra Björk
sandra.bjork@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".