Foto: Yvonne Åsell/Scanpix.
Quick-utredningarna

Kräver att psykvården i Säter utreds

"Snart riktas alla blickar mot Säter"
1:25 min

Rätts- och vårdprocessen kring Tomas Quick, som idag heter Sture Bergwall, måste granskas av en oberoende kommission. Det kräver flera anhöriga till mordoffren i Quick-utredningarna.

Bland annat måste psykvården vid Säters sjukhus utredas.

Även Mattias Göransson, som varit med och skrivit boken "Fallet Tomas Quick - att skapa en seriemördare", kräver en utredning.

-- I takt med att han nu frias för mord efter mord kommer det snart att bli Säters sjukhus som sätts under lupp. När han har blivit friad från alla åtalen då kommer hans advokat och väldigt många andra att kasta sig över Säter. Dom är nästa institution och dom kommer att få sina fiskar väldigt varma, säger han.

Det var igår som Mattias Göransson och anhöriga till mordoffer i Quick-utredningarna gick ut samtidigt i dom stora rikstäckande morgontidningarna och krävde att rätts- och vårdprocessen kring Tomas Quick granskas, och då bland annat psykvården på Säters sjukhus där flera läkare begått fel säger Mattias Göransson.

– Två läkare, en avdelningsföreståndare, och en terapeut har gjort bort sig så in i helvete. Dom har varit inkompetenta, överförskrivit narkotika, två av dom har begått mened i svenska domstolar, säger Mattias Göransson.

Men det värsta är att sjukhusledningen på Säter inte agerat säger Göransson.

– Dom lägger locket på, dom håller dom här fyra om ryggen, dom blir kollegiala, dom börjar mobba Sture.

Tomas Quick är dömd för åtta mord men sen han tagit tillbaka sina erkännanden har han beviljats resning i fem fall och hittils friats för tre eftersom det inte finns några bevis för att han är skyldig.

– Svenska staten skulle själva gått till botten med det här och utrett hur det kunde gå till, avslutar Mattias Göransson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".