Arrangörerna bakom årets Runndagar. Foto: Johanna Nyman/Sveriges Radio
Torsång

Fullspäckade Runndagar väntas

"När ångbåtarna visslar är det härligt"
1:10 min

Vrålande båtmotorer i en vacker naturmiljö med tiotusentals besökare. Så beskrivs årets Runndagar som drar igång nu i helgen.

Christian van Dartel är projektledare för arrangemanget. Han menar att Runndagarna behövs så att fler än de som bor längs sjön får uppleva dess skönhet.

– Man blir lite hemmablind och glömmer bort hur fin Runn och byarna omkring Runn är så det är jätteviktigt att vi går ut med det år efter år. Sen om det kommer mycket folk så blir det ju bara jätteroligt. Det är en riktig feststämning kring byarna, speciellt här i Torsång, säger han.

En som upplevt Runndagarna många år är kaféägaren Sara Olsson.

– När Poker Runn båtarna kommer inrullande och när ångbåtarna står och visslar i sina tutor, då är det härligt säger hon.

Vad tycker du att man ska besöka och göra under årets Runndagar?

– Man ska titta på Poker Runn båtarna för det är en häftig upplevelse, jag tycker man ska åka till Tylla här i Torsång och titta på det gamla gardet, alltså veterantraktorer och lite fräna grejer, och så är det fitness på Roxnäs udde så då kan man åka dit och träna på eftermiddagen, säger hon.

Det låter som att man aldrig kommer komma hem för det är så mycket att göra.

– Jo, men det är väl en bra liten avslutning på sommaren också, säger Sara Olsson.

Johanna Nyman
johanna.nyman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".