Foto: Stefan Ubbesen.
Dalarna

16 öre ska locka mjölkbönder till Coop

Igår kväll fick mjölkbönder i Dalarna en första information om vad Coop erbjuder de bönder som går över från Arla. Vid mötet i Borlänge avslöjade Coop att de tänker ge 16 öre mer betalt per liter.

Bland många av de dryga 50-talet mjölkbönder som tagit sig till mötet gick det ett besviket sus genom lokalen när Coop berättade om höjningen på 16 öre. Men Coop tror på ett stort intresse.

– Jag tror att det var ett väldigt tankeväckande möte, säger Staffan Eklöv som är vd för Grådö Mejeri där mjölken kommer produceras.

Eklöv menar att höjningen i själva verket är ännu högre än 16 öre.

– Vi har ett volymtillägg och ett Grådötillägg, som vi kallar det. Dessutom betalar vi ut det som Arla behåller som en konsolidering. Totalt blir det säkert 30-40 öre mer per liter som vi ger bönderna.

– Alla kanske inte kommer välja Coop, men en del kommer göra det. Det är ju ganska nytt för bönderna det här, men vi ville tala om att det vi gör är långsiktigt.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".