Dalarna

Rovjursstängsel allt populärare i Dalarna

1:22 min

Allt fler djurägare i Dalarna söker bidrag för att sätta upp rovdjursstängsel. Trots ett ökat intresse så finns det flera miljoner kvar av stödet, säger Märta Ohlsson på länsstyrelsen.

Att bidraget höjts tror Märta Ohlsson fått fler att söka:

– Jag tror att intresset har ökat nu. Vi har haft stöd till rovdjursstängsel i ett par år, men då har det bara varit 20 kr per meter. Men nu är det höjt till 50 kronor per meter och då får man ju betydligt bättre täckning för kostnaderna och då är det fler som vill veta mer om det, säger Märta Ohlsson.

Ersättningen för rovdjursstängsel höjdes från och med 1 augusti från 20 kronor till 50 kronor per meter, och det efter att EU godkänt en förändring i landsbygdsprogrammet.

När EU gav klartecken till Sverige att bidraget fick höjas, så har nu Länsstyrelsen kunnat betala ut pengar till de som tidigare i år sökt pengar för att stängsla mot rovdjur.

I Dalarna så kan många djurägare söka pengar, säger Märta Ohlsson:

– Det ska skydda mot varg, björn eller lodjur. Då tycker man att i hela Dalarna kan djuren förväntas finnas. Det finns inte ett enda ställe där man kan säga att här finns det inga rovdjur. Så alla i Dalarna som har får, get, nöt eller häst kan söka stöd.

Men räcker pengarna till?

– Ja vi har fått ganska mycket till Dalarna, så än så länge ser vi inga problem, så alla som vill kan söka, säger Märta Ohlsson.

För att öka kunskapen om rovdjursstängsel, hur det ska sättas upp och hur det ska underhållas, så kommer länsstyrelsen att för första gången hålla en kurs om det och den är gratis. Åtta personer har hittills anmält sig till den kursen.

Reporter Inga Korsbäck

inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista