västerdalsbanan

Vill ha granskning av miljonkostnaderna

"Krognotor ingenting i jämförelse med detta"
1:19 min

Riksrevisionen borde granska hela affären kring införandet av det nya signalsystemet på Västerdalsbanan. Det tycker lokföraren och vänsterpartisten Leif Lindström från Borlänge.

I går kunde Dalanytt berätta att det nya signalsystemet ERTMS som införts på Västerdalsbanan, som kostat minst 94 miljoner kronor, har så många många problem att det nu har fått stängas av.

– Det här är ju en fullständigt vansinnig satsning som bara inneburit att man fått lägga ner tågtrafiken, säger Leif Lindström. 

Sen det nya signalsystemet stängts av är det i stället vakter med flaggor i händerna som ersätter bommar och ljussignaler på Västerdalsbanan, som går mellan Repbäcken och Malung. Det här gör att flera godstransporter som normalt körs på banan får nu ske med lastbil i stället.
Persontrafiken på banan är nedlagd sedan över ett halvår, något som Leif Lindström menar beror på att det nya signalsysteme infördes.

– För att få ett fordon anpassat till singnalsystemet så innebär ju självklart det en investering i fordonet, och jag har hört höga miljonsiffror på den investeringen. Då valde man att istället, att på en lågtrafikerad bana med lite resande, att lägga ner trafiken, säger Leif Lindström. 

Men det nya signalsystemet fungerar alltså inte som det ska och har därför fått stängas av under sommaren. Leif Lindström tror att det här snart kommer leda till att även godstrafiken på banan läggs ner, så han tycker att Riksrevisonen borde granska hela ärendet.

– Bekymrar man sig över krognotor från Tillväxtverket så bode man ju också ha rätt så stora bekymmer när det det gäller Trafikverkets kostnader och behandling av Västerdalsbanan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".