1 av 8
Vid regn ökar läckaget av gifter vid Stollberg. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
2 av 8
Vid regn ökar läckaget av metaller ner till Kolbäcksåns vattensystem som till sjön Hillen och Leran. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
3 av 8
Smedjebackens kommun väntar på besked från SGU om åtgärder för Stollberg, säger miljöchefen Bo Jernberg Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
4 av 8
Slagghögar omgärdar gruvan i Stollberg. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
5 av 8
Slagghögar Stollberg. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
6 av 8
Gruvdrift i Stollbergs gruva sedan 1500-talet. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
7 av 8
Metaller som brutits i Stollberg. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
8 av 8
Gruvgången Stollberg. Reporter Inga Korsbäck/Sveriges radio.
Smedjebacken

Stollbergs gruva läcker giftiga ämnen

Det gamla gruvområdet vid Stollberg i Smedjebackens kommun tillhör ett av landets mest förorende område. Utredningar som gjorts visar på stora läckage av flera giftiga ämnen.

Boende vid Silvhyttan och ansvariga inom Smedjebackens kommun, väntar på besked från staten när saneringen av området ska komma igång, det säger Bo Jernberg miljöchef.

– Det här är ju stora betydelsefulla läckage utav metaller, zink och bly framförallt, men också arsenik från Stollberg, säger Bo Jernberg förvaltningschef miljö- och byggkontoret i Smedjebackens kommun.

Det gamla gruvområdet i Stollberg, där det bedrivits gruvdrift sedan lång tid tillbaka fram till 1982 då gruvan stängdes, är det område i Dalarna som enligt länsstyrelsen idag utgör störst risk för människors hälsa och miljö.

Det kommer att krävas ordentliga åtgärder för att stoppa läckaget till vattendrag som Kolbäcksåns vattensystem:

– Det rinner ut i Kolbäcksån, till sjöarna, till sjön Hillen och till sjön Leran. Sedan rinner det vidare genom å systemet ner till Mälaren.

Slagghögarna som väntar på att åtgärdas utgör självklart en risk, säger Bo Jernberg:

– Eftersom vi vet att det är giftigt så förutsätter vi att det finns risker med det också.

När SGU, Sveriges Geologiska Undersökning, som är huvudman för projektet och ansvarig för saneringen av Stollberg, inom kort presenterar vad som krävs för att stoppa läckaget från gruvområdet, så hoppas Bo Jernberg att saneringen snart ska komma igång:

– Vi väntar på att det ska komma ett besked ganska snart hur det ligger till med utredningarna och om det finns ett förslag på hur efterbehandlingen ska gå till, säger Bo Jernberg som sedan början av 90-talet jobbat med frågan.

Det var staten som senast bedrev verksamhet vid Stollberg och det genom företaget Statsgruvor och SGU har tidigare slagit fast att det är staten som då är ansvarig för att sanera området från de gifter som finns där och som fortfarande sprids.

Flera hundra miljoner har redan lagts ner på att utreda och kartlägga det förorenade området och det kommer att krävas ytterligare flera hundra miljoner att sanera området. Det är Naturvårdsverket och staten som avgör när och hur området ska saneras.

Inga Korsbäck
inga.korsback@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".