Foto: Scanpix.
ludvika

Wolf Army hoppas på lugn demonstration

"Vi vargvänner måste visa att vi finns"
1:21 min

Imorgon kommer Wolf Army Sweden hålla sin årliga manifestation för vargens existens och bevarande. I år så samlas gruppen i Ludvika och arrangörerna hoppas på mellan 300-400 deltagare.

– Vi vill visa att vi står upp för vargens existens, och vi vill ha den kvar i naturen. Och vi vill visa att det inte bara är varghatare som finns och gör sin röst hörd, utan vi är väldigt många vargvänner också, säger Johnny Höglin som är presstalesman för Wolf Army Sweden.

Wolf Army Sweden har demonstrerat för vargen i Dalarna tidigare, vid ett tillfälle var dom i Falun samtidigt som vargmotståndare hade sin demontration och då fick grupperna hållas åtskiljda av polis. Men Johnny Höglin hoppas att det inte ska bli några såna motsättningar under manifestationen i Ludvika.

– Från vår sida har vi stränga order om att ingen provokation eller dumheter eller glåpord får ske. Om någon utifrån skulle uppträda på ett dåligt sätt ska vi bara ignorera det, säger han.

Arrangörerna hoppas på mellan 300-400 deltagare, både dalfolk men också andra som kommer resa hit. Bland annat så kommer Wolf Army Internationals grundare Vincent A Kennard från Sydafrika vara med och hålla tal.

Har ni någon förståelse för dom som inte vill ha varg i sitt län?

– Visst, man förstår ju dom som blir drabbade och jag förstår sorgen, det gör jag. Och jag är inte emot jakt, absolut inte. Jag vet att det är en livsstil och att det vissa gånger kan vara nödvändigt. Men att det har blivit någon slags matchogrej inom jägarkåren att man ska hata varg, det förstår jag inte, avslutar Johnny Höglin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".