Foto: Claudio Bresciani/ Scanpix
Dala Järna

Synskadade får uppleva flygplanen

"Det är något utöver det vanliga"
1:14 min

Syntolka teater och film har gjorts förut. Men att syntolka en flyguppvisning är något utöver det vanliga. När nordens största flyguppvisning startar på söndag i Dala Järna kommer denna bedrift att äga rum.

Janne Smångs, är styrelsemedlem i Synskadades riksförbund i Dalarna och en av dem som kläckte idén till syntolkad flyguppvisning.

– Få en upplevelse likadant som de som ser. Det är en väsentlig skillnad, lika när man går på bio eller teater, att få det syntolkat, det är en jäkla skillnad, säger han.

Totalt kommer tio nationer varav tre länders flygvapen att vara med under flygfesten i Dala Järna. Och allt det här kommer att syntolkas. Genom att de synskadade kommer att vara utrustade med hörselsnäckor kommer de få en beskrivning av vad som händer på platsen via en tolk som berättar allt hon ser.

– Syntolken bör ju vara väldigt duktig på att förklara hur det ser ut, vad det är för plan, så att du får en visuell bild som du kan göra i huvudet. Det här är någonting utöver det vanliga. Det ska bli riktigt skoj, säger Janne Smångs. 

Kommer det här bli ett återkommande inslag under flyguppvisningen i Dala Järna?

– Ja vi hoppas väl det, vi får väl se nu då vad man säger men vi hoppas att det ska kunna bli det. Det är ju ganska unikt för Dala Järna också att de tillåter det, att det är okej för deras del att de ställer upp, säger han.

Johanna Nyman
johanna.nyman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".