1 av 7
Lars Tiberg vill att Vads udde bevaras och att det inte byggs för nära udden. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
2 av 7
Området nära Vads udde ett tjugotal villatomter planeras. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
3 av 7
Lämning efter en backstuga vid Vads udde. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
4 av 7
Tio boende på Ängsvägen i Vad kritiska till att vägen blir in och utfart till nytt villaområde. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
5 av 7
Torbjörn Lundblad, Lennart Johansson, och Eilert Kautto boende på Ängsvägen är kritiska till vägdragningen i detaljplanen för ett av områdena där nya tomter planeras. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
6 av 7
Stigen vid Vad där nya vägen till villaområdet ska gå. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
7 av 7
Från Ängsvägen till det nya området. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
Smedjebacken

Kritik mot sjönära boende i Vad

"Den här udden har stora naturvärden"
2:00 min

För att få fler att flytta till Smedjebacken har kommunen lättat på strandskyddet. I samhället Vad utanför Söderbärke finns planer på att bygga två villaområden nära sjön södra Barken.

I Vad bor idag omkring 300 personer och för att få fler att flytta dit vill kommunen skapa mer sjönära boende.

Lars Tiberg är en av dem som yttrat sig över kommunens detaljplan för de två områden i Vad, som tre markägare nu vill bygga 42 villatomter på, och han är kritisk till planerna på att bygga nära Vads udde:

– Den här udden är så underbar och vacker, så den får man inte bebygga. Inte för nära. Enligt planerna ska det ligga ett hus ganska nära udden och jag tycker att man helst ska flytta den så att den kommer i kontakt med den andra bebyggelsen, säger Lars Tiberg.

Möjligt att bygga strandnära i Vad har det blivit efter att Smedjebackens kommun pekat ut Vad som ett av de områden i kommunen där det går att bygga så nära som 40 meter från sjön Barken. Men när det gäller Vads udde så tycker även länsstyrelsen som Lars Tiberg att det inte går att bygga för nära udden och att strandskyddet inte går att häva där.

Vid Näsberget i Vad, där hälften av tomterna planeras, är Lennart Johansson och flera andra på Ängsvägen emot att deras väg blir enda väg in i det nya området:

– Kan de hitta en väg som går på andra sidan, de kan gärna bygga en ny väg som går framför badet här och ner till hägnan, säger Lennart Johansson som är en av tio längs Ängsvägen som är kritiska till planerna att Ängsvägen blir in och utfart.

Det finns också en oro över att 42 nya tomter är för mycket för Vad

– Man ska vara ganska övertygad att man får husen sålda, tycker Lars Tiberg.

När det gäller de två detaljplanerna över Vad och de yttranden som lämnats, så säger Bo Jernberg förvaltningschef på miljö- och byggkontoret, att det finns en del invändningar som gör att man kan bli tvungen att ändra i detaljplanen och då särskilt när det gäller Vads udde.

När det gäller Ängsvägen och att exploatörerna vill ta en kommunal väg i anspråk, så finns det även där saker att ta hänsyn till. Kommunstyrelsen har inte heller yttrat sig i frågan, vilket dom ska, säger Bo Jernberg.

Nya samråd och samtal med exploatörerna ska också hållas, säger Bo Jernberg.

Totalt har närmare 15 yttranden kommit in till kommunen över de två detaljplanerna som finns för Vad.

Inga Korsbäck
inga.korsback@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".