Foto: Leif R Jansson, Scanpix.
FALUN

Kameror ska minska skadegörelse

"De som har rent mjöl i påsen har ingenting att vara rädd för"
1:19 min

På Britsarvsskolan i Falun har det varit stora problem med skadegörelse och sedan januari har det kostat kommunen över 200 000 kronor. Nu ska nya avancerade övervakningskameror monteras upp på skolan.

– Vandaler tycker naturligtvis inte om att man ser dem. Det här kamerasystemet är kopplat till en övervakningscentral så att man får händelserna i realtid. Dessutom är de försedda med högtalare, så man kan ropa ut och tala om att de är iakttagna, säger Stefan Blomqvist på Kommunfastigheter.

Kamerasystemet på Britsarvsskolan kommer att kosta Falu kommun ungefär 5 000 kronor i månaden.

Stefan Blomqvist tycker att det är en bra investering och har fått klartecken från både rektor och personal. Men vad eleverna tycker om övervakningen, det vet han inte.

– Beslutet har tagits under sommaren så vi har inte haft en riktig chans att träffa representanter från elevkårerna. Men vi hoppas att skolan har varit i kontakt med eleverna också, säger Stefan Blomqvist.

Men han tycker inte övervakningskamerorna är ett hot mot elevernas integritet.

– Man får ju välja. Den som har rent mjöl i påsen har ju ingenting att vara rädda för. De som naturligtvis inte tycker om det här, det är de som tycker om att vandalisera. Jag vet inte om vi ska tycka synd om dem, säger Stefan Blomqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".