Foto: Mel Evans, Scanpix.
LÄKEMEDEL

Uppåtgående trend för receptfria värktabletter

Jimmy Birklin: "Fysisk aktivitet istället för smärtstillande"
1:20 min

Försäljningen av receptfria värktabletter har ökat under senare år. Och det gäller framför allt tabletter med ämnet diklofenak i. Här i Dalarna har försäljningen av dikoflenak-preparat ökat med 46 procent sedan år 2005.

Diklofenak är den aktiva substansen i bland annat det mildare smärtstillande läkemedlet Voltaren som tas mot smärta. Diklofenak är ett smärtstillande, febernedsättande och inflammationsdämpande NSAID (icke-steroida antiinflammatoriska och smärtstillande läkemedel).

Långvarigt bruk av sådan värkmedicin kan leda till hjärtinfarkt och hjärtstopp, och det är alltså dessa läkemedel som ökar sin försäljning.

Även inom idrottsrörelsen är användningen av värktabletter av typen Voltaren vanligt.

Den framgångsrike orienteraren Jimmy Birklin, som jobbar som utvecklingskonsult på Dalarnas Idrottsförbund, tillhör dem som själv använt Voltaren.

– Det hände ganska ofta när jag var elitidrottare, framför allt när jag fick olika former av inflamationer, säger han.

Jimmy Birklin säger att idrottsvärlden nu måste prata mer öppet om riskerna med långvarigt bruk av tabletter med diklofenak.

– Jag tror att vi måste utbilda och prata öppet om Voltaren och varför man tar det. Nu är det ju inget dopingpreparat, utan mer att snabbt komma till rätta med sina smärtor, och då är ju frågan om det är rätt väg att gå.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".