1 av 3
Cykla. Foto Vadim Ghirda, Scanpix
2 av 3
Karta över alla cykelvägar i Falun. Foto: Eva Rehnström.
3 av 3
Linnea Roddar. Foto: Eva Rehnström.
FALUN

Jobbar på att bli en bättre cykelstad

"Det saknas jättemycket"
1:21 min

Falun vill bli en bättre cykelstad, och därför har kommunens cykelvägar satts under lupp den här sommaren. Under tre veckor har Linnea Roddar cyklat kors och tvärs genom kommunen för att bland annat titta på kvalitén på vägarna.

Bakgrunden till att Falu kommuns cykelvägar har kartlagts är att kommunen vill bli en bättre cykelstad. Men för att komma dit måste kommunen först veta vilka problem som finns idag.

För att ta reda på detta anställde kommunen Linnea Roddar. Under tre veckor har hon cyklat gata upp och gata ner för att tar reda på vilka problem som finns och hennes slutsats är nu att Falun gått framåt som cykelstad.

– Falun är på god väg att bli en cykelstad men det saknas fortfarande jättemycket, säger Linnea Roddar.

Största problemet som hon upptäckt är att många cykelvägar inte är sammankopplade med varandra vilket gör det svårt att ta sig från den ena sidan av staden till den andra. Man måste alltid genom centrum först vilket inte är bra.

– Man tappar både höjd och fart när man måste genom centrum först, säger Linnea Roddar.

Under hennes turer har hon stött på många människor som haft åsikter kring det här med cykelvägarna.

– Vissa har blivit ganska upprörda men andra har också sagt att det blivit bättre, säger Linnea Roddar.

Rapporten kring cykelvägarna ska lämnas in den 20 augusti och sedan är det upp till kommunledningen i Falun att jobba för att kommunen ska bli den cykelstad som man drömmer om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".