1 av 3
Foto: Linda Zinderland
2 av 3
Patricia Sjöberg från Falun är en av tjugo gymnasieungdomar som sommarjobbar på Högskolan Dalarna. Foto: Eva Rehnström.
3 av 3
Tobias Mårtensson är initiativtagaren och projektledare på Högskolan Dalarna.Foto: Eva Rehnström.
HÖGSKOLAN DALARNA

Ungdomar får betalt för att studera

"Det känns jättekul!"
1:29 min

Att få betalt för att gå i skolan hör inte till vanligheterna, men för tjugo gymnasieungdomar i länet är det just nu verklighet. Deras sommarjobb är nämligen att prova utbildningar på Högskolan Dalarna.

För att locka fler studenter till högskolans teknikprogram så har tjugo gymnasieelever från Falun och Borlänge erbjudits att prova dessa under två veckor. Patricia Sjöberg från Falun en av dem.

– Det är jättebra för jag vet inte riktigt vad jag vill göra sedan, säger Patricia Sjöberg.

Högskolan sökte och fick pengar från Erik Johan Ljungbergsfond och i förra veckan körde sommarjobbet igång. Ett jobb som går ut på att under två veckor prova de utbildningar som skolan har med teknikinriktning.

– Det känns jättekul och lärarna som tar hand om eleverna gör det jättebra, säger Tobias Mårtensson, initiativtagare och projektledare, på Högskolan Dalarna.

Under ytterligare tre somrar framöver kommer Högskolan Dalarna att göra samma sak. Allt för att få flera studenter att söka till högskolans utbildningar med teknikinriktning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".