Foto: Scanpix.
UNDERSÖKNING VISAR

Barnfamiljer lever under existensminimum

Hör reportaget här!
6:01 min

Ersättningen till de som söker asyl i Sverige har varit oförändrad i 18 år. Trots att priset för att leva har ökat under den perioden. Det här leder till att familjer som kommer till Sverige tvingas leva under existensminimum, ibland under flera år när asylprocessen drar ut på tiden.

Barnläkaren Henry Ascher, även professor i Folkhälsovetenskap, sökte upp asylsökande familjer i en forskningsstudie för ett par år sedan.

– Vi blev chockade av vilka torftiga villkor familjerna levde under. Familjerna var förtvivlade över att skolorna krävde att alla barn skulle ha gymnastikkläder, till exempel. Många barn frös; de hade inte vinterkläder och många gick överhuvudtaget inte ut på vintern.

Migrationsministern Tobias Billström (M) sa i P1-Morgon i morse att man valt att satsa på integration istället för höjda ersättningar.

– De signaler som kommuner har skickat, om problem med integration av de nyanlända, känns som en betydligt viktigare och mer prioriterad fråga än de ersättningar som ges till de som finns i systemet, säger Tobias Billström.

Barnläkaren Henry Ascher menar att det inte går att ställa höjd ersättning mot integration.

– Det är en konstig motsättning. De här låga ersättningsnivåerna fann vi i vår forskning hade en väldigt negativ inverkan på möjligheterna på integration, för att det helt enkelt ställde barnen utanför samhället, säger Henry Ascher.

Är det dags att höja ersättningen? Debatt mellan Tobias Billström, moderat migrationsminister och Christina Höj Larsen, Vänsterpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".