DALFOLK

Lättare för nyanlända att få jobb i Dalarna

"Jag går till jobbet och har roligt"
1:10 min

Det har blivit lättare för nyanlända invandrare att få jobb i Dalarna. Av dem som kom till Arbetsförmedlingen under 2011 hade drygt 45 procent fått jobb i slutet på året. Det är en betydligt högre siffra än genomsnittet i landet. En av dem som fått jobb är Bajram Berisha från Kosovo.

Bajram Berisha kom från Kosovo till Säter för sju år sen. Sen några år tillbaka jobbar han som vagnreparatör i Borlänge.

– Det är inte så lätt att komma in i samhället i Sverige. Oavsett vad man har pluggat i hemlandet, så är det livet från början, säger Bajram Berisha.

Trots att det var svårt i början fick Bajram Berisha snabbt jobb i Sverige. Först inom vården och sen som svetsare.

Och siffror från Arbetsförmedlingen visar att fler och fler nyanlända får jobb. Analytikern Jan Sundqvist tror att det beror på att det inom många yrken saknas arbetskraft. Det gör att grupper som tidigare haft svårt att få jobb nu har lättare att hitta ett arbete.

Bajram Berisha tycker att jobbet är jätteviktigt - både för att överleva och för att känna sig hemma i Dalarna.

– Jag var glad att överhuvudtaget få ett jobb. Sen var det bara att försöka lära känna arbetskamraterna och sen blev det bättre och bättre. Nu går jag till jobbet och har roligt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".