1 av 2
Vansbrosimningen är ett av de evenemang som arrangeras i Dalarna. Foto Ulf Palm, Scanpix
2 av 2
...och Vasaloppet ett annat. Foto: Ulf Palm, Scanpix.
TURISM

Dalarna i framkant med sin idrottsturism

"Kul att det händer mycket"
1:20 min

Dalarna är ett av de län i landet som kommit längst när det gäller att satsa på idrottsturism. Att få arrangera tävlingar och mästerskap av olika slag har blivit en stor inkomstkälla för många kommuner i länet.

– Dalarna är ju oerhört attraktivt vad gäller evenemang. Det är många som ska slåss om pengarna, så det finns inte hur mycket som helst, men kommunerna upptäcker mer och mer att det här är ett stort värde. Det berättar Niclas Johansson, som är evenemangschef på Visit Södra Dalarna.

Niclas Johansson tar SM i boule nästa år som ett exempel.

– 2 000 personer gånger tio dagar gånger 1 000 kronor, då hamnar upp emot 15-20 miljoner, säger han.

Vansbrosimingen och Vasaloppet, och mängder av mindre evenemang har gjort Dalarna till något av ett centrum för idrottsturismen. Samtidigt finns det också kommuner i länet som satsar hårt på att profilera sig som idrottstäder för att få arrangera träningsläger och cuper för föreningar från andra städer.

En nationell tävling i en mellanstor svensk stad ger 800 kronor per natt för varje idrottsutövare som kommer, enligt beräkningar från handelns och besöksnäringens HUI Research.

– Varje gäst som kommer, besökare, omsätter ett visst antal pengar så klart.

Att idrottsarrangemang och evenemang kan ge pengar i kassan till det lokala näringslivet har börjat uppmärksammas mer och mer. Och även om det finns kritik mot att kommuner satsar pengar på evenemang istället för klassiska kärnområden som vård, skola och omsorg så tycker sig Niclas Johansson se en scenförändring.

– Det är många som ska dela på pengarna men personligen tycker jag att det är väldigt kul att det händer massa saker i en kommun också, säger Niclas Johansson.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".