1 av 2
Foto: Scanpix.
2 av 2
Ann-Marie Fröjd och Sandra Eriksson, IOGT-NTO Orsa. Foto: Sandra Björk.
ORSA

Cruisa nyktert och vinn en jänkare

"Tror många längtar efter en nykter cruising"
1:29 min

Nästa sommar får Dalarna en helt ny cruising. Den ska köras runt Orsasjön och under den här cruisingen har alla chans att vinna en veteranbil. Men, för att vinna den, då måste man blåsa grönt i alkotestet.

Ja för att vinna veteranbilen så måste man klara av att blåsa grönt i en alkoholmätare under hela cruisingen, för tanken är alltså att bilevenemanget ska vara helt nyktert.

Och det är alltså inte bara förarna som ska vara nyktra, även andra deltagare och övriga åskådare som vill vinna bilen, ska kunna blåsa grönt.

Arrangörer för cruisingen är IOGT-NTO i Orsa där Sandra Eriksson är utbildningsansvarig och hon är en av dem som har tagit fram idén till evenemanget:

– Jag är väldigt intresserad av cruisingar och har åkt på en hel del. Men jag tycker att det är jobbigt med all fylla jämt, säger hon.

Och Ann-Marie Fröjd, ordförande i IOGT-NTO Orsa, håller med.

– Jag tror också att det är bra att visa att man inte behöver koppla ihop cruisingar med alkohol. Jag tror många längtar efter en nykter cruising på grund av de har otroligt fina bilar och de är rädda om bilarna, säger Ann-Marie Fröjd.

Datumet för bilevenemanget är satt till den 25 maj nästa år och arrangörerna hoppas på att evenemanget utöver cruisingen ska gå i femtiotalsanda, med tidsenlig bio och danskurser.

Sandra Björk
sandra.bjork@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".