1 av 2
Foto: Scanpix.
2 av 2
Åke Andersson, skadechef vid Dalarnas Försäkringsbolag. Foto: Stefan Ubbesen
FALUN

Många drabbade av tisdagens regn

"Hundratal telefonsamtal från drabbade"
1:27 min

Åska, stormvindar och 33 millimeter regn på bara en halvtimme. Ja så såg det ut i centrala Falun vid halvsextiden igår eftermiddag. Och på Dalarnas Försäkringsbolag har telefonerna ringt hela dagen idag.

– Ja här har telefonerna gått varma hela dagen! Hittills har vi väl fått in ett hundratal samtal från drabbade, och det fortsätter att ringa, säger Åke Andersson, som är skadeschef på Dalarnas Försäkringsbolag.

Det korta men våldsamma ovädret har drabbat många på olika sätt. Butiker översvämmades och kommunens avloppssystem kunde inte ta hand om allt vatten som föll vilket bland annat gjort att en del avloppsvatten strömmat ut i Faluån.

Och Åke Andersson berättar om något av det som drabbat hans försäkringskunder:

– Många husägare har också drabbats av översvämningar i sina hus. Det har regnat in genom både fönster och tak som det normalt inte brukar göra, men ändå tycker vi att dom allra flesta som anmält skador tar läget bra. Man inser att det inte är så mycket man kan sätta emot naturens krafter, säger Åke Andersson och fortsätter:

– Läget är ju som det är, och det bästa och enda man kan göra är ju att försöka reda upp problemen i efterhand på bästa sätt.

Och det här ovädret kommer kosta Dalarnas Försäkringsbolag en hel del pengar.

– Så är det förstås, men ännu kan vi inte exakt se hur mycket det kommar att kosta, säger skadechefen Åke Andersson.

– Vi vet ju att sånt här kan hända och det är ju därför vi och andra  försäkringsbolag finns, så det är bara att jobba vidare, säger Åke Andersson.

Stefan Ubbesen
stefan.ubbesen@sverigesradio.se

Maila in dina bilder!

Har du några bra bilder från gårdagens regnoväder? Maila gärna dem till dalanytt@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".