Hanna Nilsson. Foto: Mats Ingels.
KULTUR

Falubördig författare ger ut fantasy

"Jag skrev slutet först..."
1:15 min

Falubördiga Hanna Nilsson är civilingenjören som under författaraliaset Annah Nozlin skriver fantasybokserien "Ekens dotter" som kom ut i sommar. Hon beskriver böckerna som mitt emellan Ronja Rövardotter och Sagan om ringen.

– Jag har gått och funderat på att skriva sagor sedan jag var riktigt liten. För kanske fyra år sedan så dök den här idén om, och jag tänkte att om jag skriver slutet först, då vet jag vart jag ska någonstans, säger Hanna Nilsson.

Vad handlar serien "Ekens dotter" om?

– Den handlar om en tjej, det börjar när hon är tio år och drar iväg tills hon är nästan vuxen. Och i början vet hon inte så mycket om den här världen och alla varelser, det får hon upptäcka efterhand. Så det blir ett sökande efter hennes egen identitet också, och hon får lära sig saker om sitt förflutna.

Är det drömmen att kunna skriva på heltid?

– Ja, det är svårt, jag har fått för mig att författaryrket är lite ensamt och därför trivs jag med kollegor runt omkring mig. Men det är en balans att få tiden att räcka till och mer skrivtid skulle vara trevligt, men hur det skulle se ut vet jag inte riktigt.

En tredje bok är under produktion, men när den kommer beror på hur mycket tid Annah Nozlin får för skrivandet.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".