1 av 2
Foto: Scanpix.
2 av 2
Mindogas Jarusis kommer från Litauen och fick lära sig nya säkerhetsrutiner i Sverige. Foto: Julia Wiraeus/Sveriges Radio.
ARBETSMILJÖVERKET

Nu ska olyckor inom skogsnäringen granskas

"Då kommer rotvältan över mig..."
0:52 min

Arbetsmiljöverket ska börja en nationell inspektion av den olycksdrabbade skogsnäringen. Hittills i år har sex personer dött vid trädfällning och arbetsolyckorna är betydligt fler.

Närmare 30 000 personer arbetar inom skogsbruket. Branschen är en av de mest olycksdrabbade och under de senaste fem åren har 26 personer dött i samband med till exempel trädfällning.

För att minska olyckorna ska skogsföretagen inspektera 1 500 arbetsplatser under två år. Riskbedömning och skyddsutrustning är områden som ska granskas så att arbetet görs på rätt sätt.

Trenden inom skogsbruket är att antalet småföretag växer och att skogsarbetarna kommer från andra länder. Arbetsgivarna blir uppdragsgivare och det traditionella arbetsgivaransvaret försvinner.

Olle Karlsson är skogsarbetare i Dala-Husby och regionalt skyddsombud för skogs- och träfacket i Dalarna. För 20 år sen råkade han själv utför en allvarlig olycka när han skulle såga bort en rotvälta.

– Då kommer rotvältan bakom mig och slår över mig helt och jag åker nedför slänten. Och sen hamnar jag under rotvältan när jag slår i backen.

Olle Karlsson berättar att det är vanligt med halkolyckor och allvarliga benbrott i skogarna. Men bara under det här året har också sex skogsarbetare dött i Sverige i samband med trädfällning. Olle Karlsson tror att det framför allt beror på farorna efter stormen Dagmar i vintras. Men han har också märkt att skogsarbetare slarvar, både med utbildning och säkerhet.

– Och sen det här med skyddskläder slarvar man en del med, säger Olle Karlsson.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".