Foto: Scanpix.
MALUNG

SÄPO-kalas upprör dalapolitiker

När Säkerhetspolisen - SÄPO - bjöd sin personal på fest, gick kalaset på 5,3 miljoner kronor. Men ingen upphandling gjordes och dessutom krävde SÄPO felaktigt stora belopp tillbaka i moms. Man blir upprörd! Det säger Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson i riksdagen, Lena Olsson från Malung.

- Man blir upprörd, när man hör om ännu en sådan här festhistoria, säger Lena Olsson.

– Det yttersta ansvaret för slöseriet ligger på regeringen, som måste börja styra sina myndigheter ordentligt, framhåller hon i ett uttalande.


Ingen upphandling
Det var i juni förra året som SÄPO bjöd hela personalen, 1 000 anställda, på en stor galamiddag med tema James Bond.

Kända artister underhöll och gästerna bjöds på en trerätters middag med vin. Artiststarvodet landade på en halv miljon och dekoren för festlokalen gick på 400 000 kronor.

Uppdraget att arrangera festen gavs direkt till möteskonsulten Blick. Ingen upphandling gjordes, trots att lagen kräver det. Det skriver Dagens Nyheter idag.


Krävde tillbaka moms
Hela kalaset gick på 5,3 miljoner kronor, inklusive moms. Statliga myndigheter betalar moms, men har rätt att få tillbaka den från Skatteverket. Dock inte när det gäller intern representation, för där är kompensationsrätten kraftigt begränsad.

Men SÄPO krävde att få tillbaka nästan en miljon kronor i moms från Skatteverket. I efterhand har Riksrevisionen dock upptäckt att SÄPO rekvirerat för mycket pengar för momsen. SÄPO har därför fått betala tillbaka 114 500 kronor.

Säkerhetspolisens generaldirektör Anders Thornberg, som tillträdde chefsposten i juli i år, säger till DN att SÄPO:s galafest var ett undantag. Han uppger att Säkerhetspolisen inte kände till de särskilda reglerna för moms vad gäller intern representation.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".