Foto: Scanpix.
HÖGSKOLAN DALARNA

"Fler unga måste vidareutbilda sig"

"Ett problem för länet"
1:02 min

Allt fler masar och kullor skaffar sig en högre utbildning efter gymnasiet. Men det är fortfarande inte riktigt bra. Det tycker Andrew Casson vid Högskolan Dalarna, som menar att fler måste vidareutbilda sig om stora industrier i framtiden ska kunna ha välutbildade anställda.

Siffror från Statistiska Centralbyrån visar alltså att allt fler läser vidare. Mellan 2000 och 2010 har andelen högutbildade ökat i alla kommuner i hela landet, och här i Dalarna var ökningen störst i Falun.

Nästan var fjärde vuxen person i landet har högskoleutbildning, enligt nya siffror. Men här i Dalarna är det lite färre än så, och det oroar Andrew Casson, som är kanslichef vid Högskolan Dalarna.

– Att det inte är högre i Dalarna är ju ett problem för länet som är så tungt beroende av pappers- stål, och turistindustrin. De behöver välutbildade människor, och det låter inte som om vi har det i framtiden.

– Vi måste trycka på våra politiska partier och visa upp att det är en nödvändighet att vi ökar de här procentandelarna och ser till att allt fler ungdomar får tillgång till högre utbildningar, säger Andrew Casson.


Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".