Carola Hahlin. Foto: Kerstin Edquist / Sveriges Radio.
Norra Dalarna

Hälsovecka ger skjuts åt ekonomin

"Där fick jag mina första kunder"
1:18 min

Årets Hälsovecka startar imorgon (lördag 1 sep) i norra Dalarna. Veckan har inte bara fått fler människor att se till sin hälsa - den har också hjälpt föreningar och företag att överleva.

Carola Hahlin i Älvdalen driver ett eget företag som massör, personlig tränare och kostrådgivare och för henne har Hälsoveckan betytt mycket.

När hon 2010 bestämde sig för satsa på företaget på heltid rivstartade hon med hälsoveckan och sedan dess har hon också kunnat ägna sig bara åt företaget.

-- När jag var med första gången för fem år sedan erbjöd jag bara massage och arbetade inte med företaget på heltid. Men efter Hälsoveckan för två år sedan så jobbat jag heltid med Friksvårdsfokus, säger Carola Hahlin.

Hon märker också att Hälsoveckan lockar turister till Älvdalen.

-- Det är inte bara lokalbefolkningen som har kommit till veckan utan de utifrån också och det ger ju jättemycket också för näringslivet. Det är kul att de hittar hit genom hälsoveckan för jag ser också på sökningarna på min hemsida var de har hittat mig. Och de ser man att det är länkat från Hälsoveckans hemsida, säger Carola Hahlin.

Konceptet med hälsoveckan är föreläsningar, prova-på-aktiviteter och att hälsoaktörer får visa att de finns.

Folkhälsoplanerarna i Mora, Orsa, Älvdalen och Malung-Sälen som jobbar med veckan har fått höra att från föreningar, företag och näringsliv att Hälsoveckan betytt mycket. Bland annat hat turister frågar efter veckan, en orienteringsklubb slapp lägga ner efter att nya medlemmar hittat dit genom en prova-på-aktivitet spom fanns i programbladet och företag har fått anställa.

– Vi har ett flertal föreningar som säger att de har fått ibland fördubblat sin verksamhet, ett exempel är vattengympa för pensinärer i Älvdalen och fått gjort dubbla grupper för att folk har kommit och provat på under Hälsoveckan, säger Pege Andersson som är folkhälsoplanerare i Älvdalen.

Sandra Björk
sandra.bjork@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".