Engla Höglund hittades död den 13 april 2008. Foto: Scanpix.
P3 PÅ SÖNDAG

Dokumentär om fallet Engla Höglund

"Det är hela historien, om vad som hände..."
6:28 min

Den 5 april 2008 försvinner 10-åriga Engla Höglund spårlöst i Stjärnsund. Fallet kommer att skaka om hela landet och frivilliga går man ur huse för att engagera sig i sökandet efter flickan. På söndag sänds en dokumentär om Engla Höglund i P3.

10-åriga Engla Höglund hittades mördad den 13 april 2008. 42-årige Anders Eklund från Torsåker i Gästrikland erkände mordet och dömdes till livstids fängelse för mordet på Engla och även på mordet på Pernilla Hellgren i Falun några år tidigare.

Och fallet med Engla Höglund har debatteras mycket i media sedan domen, bland annat på grund av att det var en privatperson som med sin kamera fångade Eklund i hans bil i närheten av där Engla försvann, något som gjorde att polisen kunde gripa Eklund. Polisens kompetens har också blivit ett hett ämne efter att man inte lyckats gripa Eklund efter mordet på Pernilla Hellgren.

Och nu har alltså en dokumentär gjorts om Englafallet och den kommer sändas på söndag i P3.

Den som har gjort dokumentären är Therese Rosenvinge som vid tiden för mordet på Engla, jobbade på P4 Gävleborg, och var en av dem som rapporterade kring mordet.

– Jag jobbade som reporter och fick i uppdrag att bevaka rättegången. Och jag hade ju följt det här och blev väldigt berörd av den här händelsen. Och jag har sedan dess tänkt mycket på det här och på den massiva kritiken mot polisen som kom.

Hur har det varit att göra den?

– Det har varit väldigt intressant och samtidigt så är det ju en fruktansvärd händelse och när man sitter hela dagarna och tar in det här materialet så blir det ju lite dystert och tungt. Men jag har ju gjort det här utifrån en vilja att berätta hela historien och ta reda på hur det är.

Vad kommer vi få höra på söndag?

– Det är hela historien om vad som hände. Man får höra den från olika perspektiv och olika personer som var inblandade. Dels de anhöriga, men också poliser och det handlar också om den enorma mediebevakningen, säger Therese Rosenvinge.

Du hör dokumentären i P3 14:03 på söndag.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".