1 av 2
Bilden visar var gula fläcken sitter i ögat. Foto: Eva Rehnström / Sveriges Radio
2 av 2
Ögonläkaren Lis Forslund. Foto: Eva Rehnström
Forskning

Blåbär ger bättre syn

1:17 min

Även ögat påverkas av vad du äter. Men trots att det forskats i detta under många år är det få som känner till vad frukt och grönsaker kan göra för vissa ögonsjukdomar.

En av de ögonsjukdomar det forskats mycket om är gula fläckensjukan. Gula fläcken som sitt längst bak på ögongloben är gul för att den innehåller Lutein. Växtrikets vitamin A.

– Blåbär innehåller både Lutein och anitoxidanter så en deciliter om dagen under vintertid är bra för ögat, säger ögonläkaren Lis Forslund.

Två former av sjukdom
Sjukdomen finns i en torr (atrofisk) och i en våt (exsudativ) form men det är den torra som är den vanligaste. Och när man drabbas av den så dör vissa synceller vilket gör att synbilden förändras.

– Bokstäver kan falla bort vilket gör att du får svårt att tyda ordet och tittar du på någon så kan delar av ansiktet falla bort, berättar Lis Forsund.

Ålder och ärftlighet
Som det flesta sjukdomar spelar förstås ålder och ärftlighet stor roll men genom att äta rätt så kan man påverka sjukdomen, säger Lis Forslund.

– Det kan förebygga och det kan också göra så att du inte får gula fläcken sjukan i så allvarligt form, berättar Lis Forslund.

Olika kostråd
Orsaken till att många inte känner till hur kosten påverkar vår syn tror Lis Forslund hänger ihop med all annan information vi hela tiden får när det gäller vad man ska äta eller inte.

– Ska det vara lite fett eller mycket fett. Mycket snabba kolhydrater eller lite snabba kolhydrater och så vidare och eftersom ögat är ett väldigt lite organ kanske man tänker att kosten inte har någon betydelse, säger Lis Forslund.

Fakta: Gula fläcken

En ansamling av gult pigment (xantofyll) och cirka 7 miljoner sinnesceller (tappar) i den centrala delen av näthinnan. Tapparna svarar för förmågan att se färger och fina detaljer.

Källa: Nationalencyklopedin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista