Dalarna

Luncher ska stärka kvinnors företagande

1:20 min

Bara en fjärdedel av Dalarnas företag drivs av kvinnor. I Älvdalen har man nu börjat med kulluncher, en mötesplats där kvinnliga företagare kan inspirera varandra och prata av sig.

- Det är den första lunchen jag är med på så jag tycker det ska bli spännande att se vad vi kan få för utbyte av det, säger Malin Zetterman som driver Hotell Älvdalen.

Vad hoppas ni att ni får ut av luncherna?

- Många jobbar ensamma och sitter själva i sina butiker eller kontor, så det här blir ett sätt att träffas, man träffar arbetskamrater helt enkelt, säger Hannah Risander som har flera företag.

Idag är de nio personer runt bordet, hur många som kommer har varit lite olika men det är också bara tredje gången de träffas. Luncher för kvinnliga företagare har dykt upp på flera ställen i länet på sistone, bland annat då i Älvdalen. Och det är just Älvdalen som har gjort att dom här kvinnorna nu driver sina egna företag.

- Jag ville bo kvar här helt enkelt och hittade ingenting. Jag var på intervjuer men oftast så gick jobben till en man 50+, säger Johanna Petersson och de andra företagarna nickar instämmande. En stor anledning till att de blev företagare var bristen på jobb på hemorten.

Att det är många unga kvinnliga företagare i Älvdalen har gjort att de har en bra gemenskap och de tycker inte att det är svårare att vara kvinnlig företagare än manlig.

- Nej, här i Älvdalen håller vi samman så bra. Det är en bra stämning mellan oss allihop, säger Sofia Ståhl som driver Rockabillybutiken i Älvdalen.

Sandra Björk
sandra.bjork@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista