LANDSTINGET DALARNA

81 miljoner satsas på vårdcentralerna

1:27 min

Landstinget Dalarna satsar på att få fler läkare i primärvården. Sammanlagt läggs över 80 miljoner kronor på länets vårdcentraler fram till 2017.

– Det är antagligen den största satsningen vi gjort på primärvården någonsin, säger Thomas Ylvén, landstingsråd för vänsterpartiet.

Om fem år är målet att varje läkare ska ta hand om högst 1 500 patienter. I dag kan den siffran vara 2 200 på en del håll.

Fram till 2017 satsar landstinget 56 miljoner kronor på att få fler läkare till vårdcentralerna.

– Det behövs, för i dag är de underbemannade. Därför har de ett tryck på sig som de inte klarar av, säger Thomas Ylvén.

Dessutom görs en extra stsning på att få upp läkarnas löner. Och tre miljoner ges till de vårdcentraler som har många asylsökande. Tolv miljoner på tre år läggs på vårdcentralernas barn- och ungdomspsykiatri. Och tio miljoner ska överbrygga kostnader i samband med att kommunerna tar över hemsjukvården.

I dag är 60 av 138 läkartjänster vakanta på länets vårdcentraler. Och det kommer att behövas ännu fler än så för att nå målet 2017. Så nu gäller det att få AT- och ST-läkare, alltså läkare under utbildning, att stanna i Dalarna.

– Det är ju en start. Det är inte säkert att det här räcker, men om det inte hade gjort någonting hade det blivit katastrof! De måste ju tillföra mer pengar för vi klarar inte vårt uppdrag, säger Ulrika Winninge, specialist i allmänmedicin på Britsarvets vårdcentral i Falun.

Johannes Rosendahl

Johannes Rosendahl.

johannes.rosendahl@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista