Lustgasrenare. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Nordic Gas Cleaning

Patentproblem för lustgasföretag

1:17 min

Det konkursdrabbade och bedrägerianmälda Dalaföretaget Nordic Gas Cleaning har fått en efterträdare. Ett nytt företag med en snarlik lustgasrenare har dykt upp på marknaden och det kan bli patentproblem.

Hedemoraföretaget Nordic Gas Cleanings affärsidé var att sälja maskiner som renar lustgas på sjukhus och de har sålt till flera Landsting i Sverige.

Men Nordic Gas Cleanings har gått i konkurs och i samband med att det började gå dåligt för företaget så dök ett nytt företag upp på marknaden med snarlik produkt, företaget Green hospital team.

– Om produkterna visar sig vara för snarlika kan det vara frågan om ett patentintrång, säger konkursförvaltaren Bertil Wingqvist .

– De kan bli skyldiga att upphöra med det eller betala ersättning för att de använder patentet.

Har sammarbetat
De två företagen har tidigare samarbetat med varandra.

Nu vill det nya företaget, Green hospital team, dessutom ta över servicen kring det konkursförstatta Dalaföretaget gamla maskiner, det står i olika brev till landstingen.

Förnekar patentbrott
När Sveriges Radio pratar med det nya företaget Green hospital team avfärdar de att det skulle vara fråga om något patentbrott, eftersom de lansererar en egen ny lustgasrenare.

Konkursförvaltaren Bertil Wingqvist tvivlar på att Green hospital team skulle ha hunnit utveckla sådan teknik på de fem månader företaget har existerat.

– Jag tror inte att det går att sätta igång en sådan här verksamhet på bara några enstaka månader, säger Bertil Wingqvist.

Ines Micanovic
ines.michanovic@sverigesradio.se

Petra Levinson
petra.levinson@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista