Foto: Emil Holmgren.
EKONOMISK KRIS

Leksands IF beviljas inte begärda 25 miljoner

4:58 min

Det blir ingen borgen för ett lån på 25 miljoner kronor som ishockeyklubben Leksands IF har begärt av kommunen, men alliansen säger ja till en borgen på åtta miljoner kronor som ska gå till att gjuta betongplattor i ishallen. Det löser inte den kortsiktiga problematiken, säger klubbdirektör Anders Doverskog.

– Vi har kommit fram till att inte ge borgen om lån om 25 miljoner kronor. Däremot går vi in med ett borgenslöfte för att göra betongplattor om max åtta miljoner kronor. Det säger Ulrika Liljeberg, centerpartistiskt kommunalråd, som var med på mötet.

Vad gör ni mer?

– Sedan har vi ett långt avtal där vi hyr istider av Leksands IF, det sträcker sig till 2035. Där lägger vi på en hyra på 2,5 miljoner kronor per år.

– Leksands IF måste ju reda upp sin situation, och vi är många som ska vara med och hjälpa till. Kommunen gör den här delen sedan måste andra göra sin del, och sedan måste föreningen göra sin del, säger Ulrika Liljeberg.

Villkoren är alltså att Leksands IF gör förändringar för att klubbens ekonomi ska fungera. 

Anders Doverskog är klubbdirektör för Leksands IF, och han säger så här om den ekonomiska krisen:

– Det är jättetufft, den här delen som kommunen går in med är jättebra, men den löser inte den kortsiktiga problematiken.

Varför har ni så svårt att rätta mun efter matsäcken?

–  Det är ju en lätt fråga att ställa, det här går tillbaka i historiken, det är en ambition att nå elitserien. Man har investerat och trott på en utveckling, och arenan byggdes på en elitseriekalkyl.

Kommunstyrelsen i Leksand tar upp den här frågan idag och ett slutligt beslut fattas i kommunfullmäktige nästa måndag.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Sagt på Facebook om krisen för LIF:

Att inte ställa upp för hockeyn i Leksands IF är ungefär som; Att borlänge slutar ställa upp för peace and love, att malung-sälen slutar ställa upp för dansbandsveckan och vasaloppet, att vansbro slutar ställa upp för vansbrosimmet. Men visst vi avvecklar allting, kan inte se ett Leksand utan hockeyn/Erik Larsson.

Varför ska kommun bevilja deras lån! Det är ju knappt leksingar som spelar, andra kan ju inte hålla på som leksand gör, de får allt ha ett arbete och spela på sin fritid, Nej sluta med dagiset! Låt de klara ekonomin själv/Kersthin Israelsson.

Föreningslivet oavsett vilken och i vilken komun kan inte bara dra på och sen när man inte klarar sig så skriker man på komun att dom måste hjälpa. Många gånger verkar det som att föreningar tror att det finns en stor sjö att plocka pengar ur/Roger Nyström.

Tror absolut att kära LIF kommer ta sig igenom det här.....truppen i dagsläget går nog inte att jämföra med tidigare års laguppställningar pengamässigt......och om mot all förmodan föreningen skulle gå omkull skulle kommunen med all sannolikhet förlora stort! Leksands IF är det största varumärket i kommunen.....Leksand som stad skulle gå miste om sin "mecca" status om vi supportrar inte hade ett Hockeytempel att färdas till....../Joakim Karlsson.

Lägg ner Leksands IF om dom själva inte klarar av alla betalningar! Andra ska inte betala för Föreningen..../Mikael Nylén.

Jag hoppas att Leksand fixar ekonomin och även spelet i år. De är på rätt väg. Tack Leksands kommun för att ni förstår värdet av Leksand IF/Bengt-Olof Olsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista