1 av 2
Foto: Scanpix.
2 av 2
Erik & Mackan. Foto: Scanpix.
DALARNA

Internationella mansdagen uppmärksammar förebilder

7:16 min

Idag är det internationella mansdagen. Fokus ligger kring pojkars och mäns hälsa, jämställdhet, relationer, familj och positiva manliga förebilder.

Vad tycker DU är manligt? Svara på vår undersökning i artikeln.

Tv-duon Erik & Mackan tog upp detta med hur en riktig man ska vara i sitt program för en tid sedan.

– Vi gjorde ett program om vad manlighet var, och män är ju också människor och vi har brister som alla människor har. Då är frågan om manlighet är så som män är eller så som män borde vara. Och jag tycker att det är att vara som män är, och då blir det en massa brister så klart.

– Man vill vara hjälte och klara av saker. Jag tror inte att det är en slump att det är mer män som är branmän till exempel, det handlar inte om att män är starkare utan att de är mer riskbenägna, säger Erik Ekstrand.

Vilken egenskap tycker du att en man borde ha?

– Det vore härligt och manligt om fler män skulle inse att de inte kan allt hela tiden och vågar fråga om hjälp oftare, det vore en härlig egenskap, säger Erik Ekstrand.

Vad är det manligaste man kan göra?

– Det är att ta sig för något som man absolut inte kan. Vi provade att backa med släp, något man inte gör men man tror ändå att man ska klara av det.

Internationella mansdagen har fått stöd från Unescos Director of Women and Culture of Peace, Ingeborg Breines med utlåtandet “This is an excellent idea and would give some gender balance".

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Fråga

Internationella mansdagen

Internationella mansdagen firas den 19 november i Trinidad och Tobago, Jamaica, Australien, Indien, Italien, USA, Nya Zeeland, Brasilien, Moldavien, Haiti, St Ketts och Nevis, Portugal, Singapore, Malta, Sydafrika, Ghana, Botswana, Angola, Zimbabwe, Kroatien, Uganda , Chile, Ungern, Irland, Peru, Kanada, Kina, Vietnam, Pakistan, Danmark, Sverige, Norge, Guyana, Nederländerna, Belgien, Georgien, Argentina, Mexiko, Tyskland, Österrike, Spanien, Frankrike och Storbritannien.

Under 2009 ratificerades följande huvudsakliga mål att beakta under internationella mansdagen:

  • Att främja positiva manliga förebilder, inte bara filmstjärnor och idrottsmän, utan vardagliga arbetarklassmän som lever anständiga och hederliga liv.
  • Att fira männens positiva bidrag till samhället, gemenskap, familj, äktenskap, barnomsorg och för miljön.
  • Fokus på mäns hälsa och välbefinnande, socialt, emotionellt, fysiskt och andligt.
  • Att belysa diskriminering mot män, i områden med sociala tjänster, sociala attityder och förväntningar samt juridik.
  • Att förbättra relationerna mellan könen och främja jämställdhet.
  • Att skapa en säkrare, bättre värld, där människor kan vara trygga och växa för att nå sin fulla potential.

Ibland firas internationella mansdagen i samband med Internationella barndagen som inträffar dagen efter, 20 november.

Källa: Wikipedia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista