Tre års fängelse. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.
FALUN

Försökte mörda sin sambo - inte psykiskt sjuk

Den man från Falu kommun som misstänks för att ha försökt mörda sin sambo genom att tända eld på henne, var inte psykiskt störd vid händelsen. Det slår den rättpsykiatriska undersökning fast som han genomgått. Man anser därför att mannen inte ska dömas till rättspsykatrisk vård.

Det var i somras som mannen hällde bensin på kvinnan och därefter tände eld på henne inför deras barn. Kvinnan fick allvarliga brännskador vid händelsen.

Hemskt overklig. Inget jag skulle kunna tänka mig att jag har gjort

 Så sa den misstänkte 54-årige mannen när rättegången mot honom inleddes för en månad sedan vid Falu Tingsrätt. Han berättade också att han knappt minns något från den där dagen i somras, då han enligt åtalet ska ha hällt bensin och tänt eld på den kvinna han tidigare haft ett förhållande med. Det ska dessutom ha hänt framför deras barn.

Kvinnan brännskadades svårt och har legat på sjukhus i flera månader, och  vårdats för sina skador.

Åklagaren anser att mannen ska dömas för mordförsök och att straffet ska blir minst tio års fängelse.

Mannens advokat däremot, menar att längden på fängelsestraffet är överdriven, och att han borde dömas för grov eller synnerligen grov misshandel istället.

Men att han ska dömas för rättspsykiatrisk vård kan i princip uteslutas, det står klart idag efter att den rättspsykiatriska undersökning som mannen genomgått presenterades. Enligt läkares utlåtande så led inte mannen av en allvarlig psykiatrisk störning vid händelsen.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista