Markägare till den avverkade skogen i Venjan är Bergvik Skog, men det är Stora Enso Skog som genomför avverkningen. Båda bolagen har miljöcertifieringen FSC. Stora Enso Skog är dessutom en av aktieägarna till Bergvik Skog. Foto: Sandra Björk.
AVVERKNING I VENJAN

Naturskyddsföreningen till attack mot Bergvik

Bergviks Skog: "Har ingen kommentar"
0:17 min

Värdefull skog i Venjan har avverkats av det miljöcertifierade skogsbolaget Bergvik Skog AB. 200-330 år gamla tallar har fällts och Naturskyddsföreningen har nu på riksnivå påbörjat en klagomålsprocess mot bolaget.

Skogsbolaget Bergvik Skog AB har miljöcertifieringen FSC. Och Naturskyddsföreningen menar att bolaget har brutit mot FSC-kriteriet att skogsbrukare ska lämna och värna alla naturvärdesträd.

– Det är ett faktum att vi har dokumenterat att Bergvik har avverkat en stor andel naturvärdesträd som är över 200-250 år gamla. Och det är anmärkningsvärt många sådana träd som vi har hittat i virkestravarna längs vägen, säger Malin Sahlin som är sakkunig i skogsfrågor på Naturskyddsföreningen Riks.

Dalanytt åkte till Venjan och tillsammans med en kunnig person, som vill vara anonym, så räknade vi de avverkade träd som hade naturvärden. Vi kom fram till 156 träd som var 200 år eller äldre.

Det äldsta trädet som låg i virkestravarna var 330 år gammalt.

Dom senaste åren har Naturskyddsföreningen på riksnivå framfört runt sex andra klagomål på avverkningar i Dalarna där Bergvik skog är markägare. Alla handlar om brott mot certifieringen. Men problemet är enligt Naturskyddsföreningen att certifieringen inte fungerar.

– Om man begår samma misstag, eller vad man ska kalla det, gång efter gång så är det meningen att man ska förlora sitt certifikat. Men i Sverige har vi inte sett att man har förlorat sitt certifikat, någon gång, säger Malin Sahlin.

Bergviks Skog vill inte kommentera om de kan ha gjort fel eller inte innan en utredning är gjord.

– Nu ska det genomföras en utredning, säger kommunikationschefen Sofia Eriksson.

Hur ser ni på fallet?

– Jag har inte så mycket kommentarer att komma med innan vi har sett vad som har skett i området.

Sandra Björk
sandra.bjork@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".