1 av 2
Foto: Björn Larsson Rosvall, Scanpix.
2 av 2
Kent Lind vid polisen i Dalarna. Foto: Lina Hård.
DALARNA

Vanligt med viltolyckor den här tiden på året

"Man måste rapportera viltolyckor till polisen"
2:48 min

Den här tiden på året är det vanligt med viltolyckor på vägarna. Viltet söker sig in i bebyggelse och nära vägar vilket ökar olyckorna. Det gäller att bilisterna tar sitt ansvar, säger Kent Lind, på polisen i Dalarna.

– Man måste rapportera en sådan här sammanstötning med vilda djur till polisen. Det gäller björn, hjort, järv, lodjur, mufflonfår, råddjur, utter, varg, vildsvin, älg och örn. Och då ringer man 112 så kopplar de till polis om det inte är personskador.

Hur jobbar ni i Dalarna med att minska viltolyckor?

– Vi försöker informera så mycket som möjligt om det här, och det gäller ju att bilisterna tar sitt ansvar när det gäller det här. Det gäller att anpassa hastighet, tänka på att vilda djur rör sig extra mycket vid skymning och gryning, och att sikten försämras vid dålig väderlek. Och det är viktigt att använda bilbältet och att man läser av terrängen runt omkring. Dessutom är det flockdjur det här, så kommer det ett djur så kommer det ofta fler, säger Kent Lind.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".