Svea Hovrätt. Foto Björn Larsson Ask, scanpix
FALUN

Undanhöll HIV-smitta - fallet nu i hovrätten

Ines Micanovic rapporterar
0:49 min

Kvinnan från Falu kommun dömdes till ett år och sex månaders fängelse av Falu tingsrätt för att ha haft oskyddat sex trots att hon var HIV-smittad. Domen överklagades till Svea hovrätt, där rättegången just nu pågår. 

Det var förra sommaren som kvinnan och mannen inledde en relation. Hon berättade då att hon bar på en blodsmitta men sa aldrig att det var en HIV-infektion det rörde sig om. De två hade oskyddade samlag under flera månaders tid.

När målet var uppe i Falu tingsrätt sa kvinnan att hennes avsikt aldrig var att smitta mannen med HIV. Skälet till att hon inte sa något om smittan var för att hon inte visste att hon var skyldig att berätta om sjukdomen, men däremot berättade hon att hon bar på just en blodsmitta.

Tingsrätten dömde kvinnan till fängelse i ett år och sex månader för grov misshandel.

Hon överklagade sin fängelsedom och målet är nu uppe i den högre instansen, Svea hovrätt.

Kvinnans advokat skriver bland annat i grunden till överklagandet att mannen borde förstått att kvinnan var HIV-smittad, eftersom hon tydligt antytt på det.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".