1 av 2
Full aktivitet på Cozmoz vid rundabordssamtal idag. Foto: Eva Rehnström.
2 av 2
Marie Johansson ställde frågor till det socialdemokratiska kommunalrådet i Falun, Jonny Gahnshag. Foto: Eva Rehnström.
BORLÄNGE

Unga och politiker i rundabordssamtal

1:28 min

Ett rundabordssamtal av det ovanligare slaget ägde rum i Borlänge idag. Där har nämligen gymnasieungdomar från Falun och Borlänge suttit ner med politiker och tjänstemän för att prata om hur man kan utveckla Falun och Borlänge tillsammans.

Falun-Borlänge-regionen behöver utvecklas och det vill man göra med hjälp av ungdomar. Peter Berglund är VD för Falun Borlänge-regionen som är en av elva finansiärer.

– Vi ska bygga vår framtid och då lär vi prata med framtiden, säger Peter Berglund.

Unga spekulerar heter projektet och är en del av den översiktsplan som finns när det gäller utvecklingen av FalunBorlänge. Idag var det dags för att träffas något som skedde på Cosmos i Borlänge.

Cirka 250 gymnasieungdomar från Falun och Borlänge var inbjudna för att både ställa frågor till en panel bestående av politiker och tjänstemän samt diskutera kring små bord.

Men det var inte helt lätt att förstå allt, säger Rebecka Eriksson, elev på Haraldsbo gymnasiet i Falun.

– Det pratar mer på vuxenspråk och inte till oss ungdomar, säger Rebecka Eriksson.

Översiktsplanen ska vara helt klar 2014 och fram tills dess får eleverna möjligheten att fördjupa sig i och fundera kring framtiden i Falun och Borlänge utifrån tre frågor: Framtidens transporter och infrastruktur, framtidens boende och framtidens handel och näringsliv.

Unga spekulerar finansieras av: Framtidsmuséet, Falun Borlänge regionen, Tunabyggen, Länsstyrelsen Dalarna, Falu kommun, Näringslivet FalunBorlänge, Borlänge Energi, Dalatrafik, Borlänge kommun, Kopparstaden och Falu Energi och Vatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista