1 av 2
Nygårdsskolans klass 5 a fick besök av blåljusyrken. Foto: Anna Gustavsson.
2 av 2
Björn Holmberg, räddningstjänsten, Liselotte Gustafsson, polisen och Joakim Lövin, ambulansen, på Nygårdsskolan i Borlänge. Foto: Anna Gustavsson.
SKOLAN

Många frågor på blåljusdag i Borlänge

1:19 min

Den här veckan besöker representanter från räddningstjänsten, ambulansen, polisen, SOS Alarm och Tunabyggen skolor i Borlänge. Tanken är att visa sig och förklara vad man gör för något. Idag var man på Nygårdsskolan, där eleverna fick chansen att ställa frågor.

Vad gör man om någon tar ens pistol? Och varför kör ambulansen så sakta ibland? Det var några av de många frågor som eleverna i klass 5A på Nygårdsskolan ställde när de fick besök av ett tiotal representanter från "blåljusyrken". Liselotte Gustafsson är en av de poliser som besökte klassen.

– De har jättemånga, väldigt bra frågor.

Vilken är den vanligaste frågan man får?

– Hur det känns att jobba som polis. Det är många som vill jobba som poliser och ambulanssjukvårdare och räddningstjänst. Det är ett intressant yrke.

– Att kunna nå fram till barnen så att de vet hur räddningstjänsten, polisen, ambulansen, sjukvården och kommunen jobbar i en tidig ålder kan förebygga mycket för framtiden, tror Joakim Lövin på ambulansen i Borlänge.

En av de som ställde frågor under dagen var Marika Westlund.

– Det är kul att veta hur de jobbar och hur det går till när de ska ut och åka.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista