1 av 3
PappersgruppenPappersgruppen och fotografen Gunnel Johansson Foto Kerstin Edquist.
2 av 3
Foto Kerstin Edquist.
3 av 3
Lars Bond i Pappersgruppen. Foto: Kerstin Edquist.
IKVÄLL

Fotoutställning av Pappersgruppen i Mora

1:21 min

Har du undrat vem som tar reda på alla kartonger som kommer till kommunerna och sjukhusen? I Mora är det Pappersgruppen - en grupp män med olika funktionsnedsättningar. Igår startade en fotoutställning om deras arbete.

På Gunnel Johanssons färggranna foton i Mora Kulturhus ser vi pappersgruppens arbete bland soptunnor och papperspressar. Det är fysiskt arbete, skratt, kramar och hårdrock.

Vad är det vi ser här?

– Det är tunnorna, lastbilen och Jörgen, säger Per-Erik Berg.

Fotografen Gunnel Johansson ville ta reda på hur vi tar tillvara på människor med funktionsnedsättningar i arbetslivet, och hon fastnade för pappersgruppen.

– Det var energin som de här männen har. Det finns en stolthet, det finns glädje och det finns mycket humor, säger Gunnel Johansson.

Många av gruppmedlemmarna har autism. Några kommer direkt från särskolan, andra har tidigare varit på dagcenter där det handlar om att bli omhändertagen snarare än att jobba. Men i pappersgruppen, där är det jobb som gäller.

– Och det är inte så att de hittar på något fejkat jobb. För när den här gruppen har semester, då måste den ordinarie personalen gå in och ta deras jobb. För det är allt papper och kartong som samlas in i Mora, säger Gunnel Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista