Foto: Helena Broström.
DALARNA

Hon skriver om lokaltidningens betydelse

"Vad skulle hända om det inte fanns lokaltidningar?"
1:35 min

Det har varit en dramatisk höst för våra lokala dagstidningar här i Dalarna. Gunilla Kindstrand, chefredaktör för Hälsingetidningar i Gävleborg, skrev för en tid sedan en artikel om lokaltidningens betydelse. Just nu är hon i Falun för möte med just Dalarnas tidningar.

Det blåser kring våra lokala tidningar i Dalarna. Dalademokraten säger upp en stor del av personalen, och Dalarnas Tidningar tänker börja ta betalt för material på webben.

För båda koncernerna blir det allt svårare att få ihop pengarna för att producera en tidning.

– Det finns något otroligt fashinerande kring det här, det är inte bara en bunt papper. Lokaltidningen betyder mycket för civilsamhället och demokratin, men också, vad skulle hända om det inte fanns lokaltidningar? Hur skulle den lokala politiken fungera och hur skulle engagemanget se ut?

Gunilla Kindstrand är alltså idag på möte med bland annat Dalarnas tidningar.

Har ni några lösningar?

– Lösningar har vi väl inte, men vi har väldigt bra samtal som går ut på att man försöker se ett scenario framför sig de närmsta åren, ta in en omvärldsanalys.

Är det extra viktigt att prata om det här just nu?

– Det har varit extra viktigt länge, säger Gunilla Kindstrand.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".